San Francisco: Gordon Residence

Oblong brick patio with bricks set on sand to allow for rainwater infiltration

Patio steps up to an entry walk, leading to the gated garden wall

Front patio intersects the main entry walk

Front garden space with perimeter plantings (before)

Step detail

Warm tone of bricks complements the cottage style of the home

Looking from main entry across front garden

Looking across front garden to gated wall (before)

New plantings leading to gated wall

Existing Melaleuca nesophila makes a gnarly specimen and great backdrop to the garden (before)

Existing Melaleuca nesophila is the backbone of the new garden

Curved patio in rear garden edges the sloped planting area and lower garden

Redesign of front and rear gardens to create intimate spaces that invite contemplation and a place for respite with lush and varied plantings. The heart of the new front garden is an oblong brick patio with an inset basket weave pattern of bricks set on sand to allow for rainwater infiltration.